Kategorier
Golv

Satsa på att lägga fiskbensparkett

Har du ett gammalt och slitet parkettgolv kan det vara en bra idé att låta lägga en helt ny fiskbensparkett. Det är ett fint hantverk som har lång tradition.

Ett äldre hus har både charm och tradition. En gammal parkett kan vara både ojämn och brun, och det är ett fantastiskt lyft för hela rummet att få ett nytt golv. Det är bra om man kan bevara husets unika atmosfär. Naturmaterial är levande och vackert, och det innebär också golv av trä, lagt av skickliga hantverkare. Det är lite av ett mästarprov när man har fått ett golv lagt med fiskbensmönster.

Äkta hantverk att lägga fiskbensparkett

Det kan vara värt att bevara konstfullheten i gamla hus, och det gäller både fiskbensparkett, kakelugnar, stuckatur och spröjs. Många gånger kan det räcka att putsa upp allting, att slipa golv och vårda det som finns. Men man har en begränsad slityta på ett parkettgolv, och förr eller senare behöver det läggas om. Om du väljer att låta en skicklig golvläggare lägga fiskbensparkett har du en klenod att vara stolt över i många år framöver, och den kommer att framhäva husets hela charm.

Detta zigzag-liknande mönster har varit populärt sedan 1800-talet, men det är bara specialister på att lägga fiskbensparkett som klarar av det. Därför är det så fint och exklusivt, och det håller länge, så det är en investering för framtiden. Golvet måste bli alldeles plant och dessutom måste varje stav i parketten placeras med högsta möjliga precision för att mönstret ska bli rätt.