Kategorier
Design

Svindlande vacker våning med stuckatur i Stockholm

Det är nästan svårt att gå in i en paradvåning i Stockholm och inte hitta en riktigt fin stuckatur. I alla fall är det något som man ofta använder sig av i rum med hög höjd och stor storlek.

Vad är det som gör att en paradvåning är så vacker och ståtlig? Det som gör att man kallar en lägenhet för en paradvåning är att den ska vara stor och ofta har högt i tak. Men det finns också en hel del detaljer som spelar in när man lyfter en lägenhet till en paradvåning i klass och stil. Våningen är oftast en av alla de som har stuckatur. En slags snickarglädje av annat material, som gör att taket och väggarna får en form och ett djup som smickrar våningen. Förekomsten av stuckatur i Stockholm är så pass vanligt i vissa områden, att man nästan inte kan gå in i en våning där utan att hitta stuckaturer. Så är det bland annat kring Östermalm.

Stuckatur i alla bostäder

Under vissa perioder har stuckatur varit på modet, och på senare år är det något som är enkelt och ganska billigt att köpa. Det går alltså att sätta upp stuckatur i vilken bostad som helst. Och det kan bli ett mycket lyxigt och ombonat resultat, även om rummet är mycket litet och har en mer normal takhöjd. Däremot är det mer sällan som man ger sig på att måla stuckaturen, utan den brukar oftast förbli vit som sitt original.